Wednesday, August 18, 2010

buang manusia??

kita sering dengar kes buang baby...
Lisa sendiri pun akan tiba2 naik angin kalo dengar kes buang baby.
rasa sedih+kesian+marah+geram+benci bila baca atau lihat kat tv berita kes buang bayi..
kadang2 baby tu xdibalut apa2...bungkus dlm plastik jer then buang kat tong sampah la..kat tepi sungai la...mana letaknya akal dan perikemanusiaan orang mcm tu??
mungkin otaknya nya KEPALA LUTUT...???!!! (geram)
sapa yang harus kita salahkan??
ibu bapa kandung baby kene buang tu?? parents kepada ibu bapa baby tu..media massa?? or kawan2??
bagi lisa..suma bersalah...
ibu bapa kandung baby tu salahnyer..otak tak pikir panjang...bab lain bijak jer...tapi bab mcm tu stupid (mungkin agak sopan dari b***h)
parents kepada ibu bapa baby tu salah mereka..terlalu bagi kebebasan kat anak..xpantau apa anak buat...apa lagi ada parents sekarang ni relek jer bila tau anak kecik2 lagi dh pndai "bercinta" la konon..(syukur sbb parents lisa dulu sangat strict dalam kehidupan social lisa..nak becinta dulu smbunyi2..takut kantoi..deting kat skolah jer taw.) anak2 bila dh dapat lesen kebebasan dari parents apa lagi..syok la diorang tu...yer la..sapa jer yang pedulik?? jiran?? xde nyerr..dah mak bapak dia pn xpedulik..
media massa pun sangat bersalah..dok tunjuk sangat adegan xsepatutnya dari barat tu..
budak2 apa lagi..teringin nak try...dah mcm syok jer..manusia normal mana xkan teringin buat mcm tu..suma ada nafsu..xkira dia straight ke..gay ke....
kawan2..ni satu lagu masalah..dok suka cabar sana sini..ajak sana situ..begini la jadinya..yg kawan tu pun satu...terpengaruh gak ngn kawan yg xberapa nak betol..
hakikatnya..trend buang anak dah macam buang sampah..kat mana2 pun boleh buang..

ok..kalo buang baby kita dh rasa nak penampar jer yang buang anak tu..
tapi...mamcam mana dengan orang buang MAK BAPAK????
bagi lisa orang buang mak bapak lagi terok dari orang buang baby..
kenapa???sebab orang yang dia buang tu dah ada akal..dan perasaan...
baby dia xde perasaan ..tapi mak bapak?? mcm ne?? bayangkan betapa sedihnya rasa hati diorag time tu..mesti mak bapak terbayang bagaimana susahnya dia jaga anak derhaka itu dari lahir sehingga boleh berjaya dalam hidup
ibu yang lahirkan dia..walaupun sakit...still tahan demi satu lagi nyawa yg bakal hidup di dunia yg boleh membahagiakan ibu dan ayah..
ibu yg berjaya siang dan malam...untuk seorang anak supaya dia dalam keadaan sihat selalu...masak untuk anak..sodap2..apa anak nak makan..dia masak..tolong anak buat keje rumah..
ayah pulak..xkira penat dan lelah..sanggup bekerja cari duit utk seorang anak..
untuk pastikan anak dia cukup segalanya..makan..pakai..tmpat tinggal..pelajaran..
seorang ibu dan bapa tak mintak banyak..tak mintak sejuta untuk pengorbanan diorang kat seorang anak..ibu bapa just mintak anak2 kenang jasa mereka...jaga mereka seperti mereka jaga anak2 dulu...
bayangkan..bagaimana rasa hati seorang ibu..seorang ayah...anak yang mereka jaga..tatang...bagi sepenuhnya kasih sayang..sanggup hantar diorang kat rumah kebajikan yang xde siapa yg dia kenal...apa alasan anak???
xada masa la nak jaga mak..nak jaga ayah..
tapi pernahkan mak bapak complaint time kecik2 dulu.."tak ada masa lah nak jaga anak2, hantar jer lah kat rumah kebajikan" pernahkah?? sesusah macam mana pun..dia still jaga anak dia
senakal mana anak dia..buat hal kat sekolah..mak bapak kene panggil cikgu pegi sekolah..mak bapak mana xmalu..kalo jadi macam tu.tapi..mereka stil jaga anak diorang tu..stil bagi makan..bagi duit pegi skolah...anak mana tak menyusahkan ibu bapa?? tapi ibu bapa tetap sabar membesarkan anak dia..sebab satu "SAYANG"
hari ahad..lisa terbaca kat kosmo..statistik warga tua yang menetap kat rumah kebajikan tahun 2010

melayu - 3864
cina - 2591
india - 1905

sedihnya bila tengok..banyak sangat orang tua yang terabai.dan..banyak juga anak derhaka..ada kisah yang lebih sedih..ada anak sanggup tinggalkan seorang ayah yang sakit kat stesen bus..kenapa kat stesen bus??? tak dapat Lisa imagine macam ne la rasa hati ayah dia time tu...mesti sedih giler. ..(tiba2 teringat iklan burung murai)
ayah mana yang tak sedih..seorang anak yang dia dh jaga sanggup berkorban apa jer..demi seorang anak..tapi ending..anak dia buang kat stesen bas...
ada jugak kisah yang anak tak mengaku ibu..ibu sanggup dtang dari jaoh..untuk cari seorang anak..tapi..bila jumpa si anak..alangkah hancurnya hati ibu..si anak xmengaku anak..dah tu dihalau lagi...yang selalu nya sanggup buat mcm tu adalah anak perempuan..mana pegi nya kasih sayang..rasa belas kasihan seorang pempuan yang dilahirkan dengan perasaan yang lebih sensitive dari lelaki..sampai sanggup menghalau seorang ibu??? Ya Allah..tak kesian ke tengok air mata mak dia time tu?? Lisa tengok mak Lisa sakit pun dah sedih...apa lagi tengok air mata..ternyata..begitu banyak si tanggang kat Malaysia ni...kalo la semua ibu bapa yang kene buang tu..bleh sumpah anak dia mcm si tanggang..hurrmm..xtaw nak imagine macam mana..
kadang2 Lisa terfikir..macam mana seseorang tu sanggup buang manusia yang bernyawa.buang baby..buang ayah dan ibu..mana pegi hati perut diorang time tu??
tapi Lisa hanya mampu membebel..Lisa xmampu nak stop suma tu...dan kita tak tau..bila suma kes ni akan stop...mungkin bertambah banyak... semoga semua orang yang sanggup buang baby..n buang mak bapak tu dapat balasan yang setimpal..dan semoga diorang cepat bertaubat before terlambat..

4 comments:

Apen said...

my new url.
http://www.myexpressionstage.blogspot.com

Cheers:)

Muhammad Azli Shukri said...

salam, blog yang menarik ini sudah saya pautkan...

tukang ngerepak said...

thanks muhammad azli shukri

tukang ngerepak said...

thanks muhammad azli shukri