Thursday, November 11, 2010

me and fluffy

on 31 July 2010
kat pasar malam puncak alam
there's is a cute little creature really capture my heart...
seekor ikan laga..yang berkaler biru+pink...


awwwww...so cute...kebetulan hari tu plak lisa dapat income keje jadi fasilitator untuk half day punyer program..ada la duit sikit dapat la beli seekor ikan laga..
dalam perjalanan balik dari membeli ikan laga yang comel tu..
lisa temankan kawan lisa, sheda untuk beli sedikit makanan untuk dijadikan santapan untuk malam tu...lisa plak memang dah tak de selera..excited sangat dapat ikan laga tu..
tiba-tiba, hujan turun dengan lebatnya..maka bertempiaran la pengunjung pasar malam lari mencari tempat berteduh..
lisa ngan sheda pun turut serta mencari tempat perlindungan..tiba-tiba..........................
puuupppppppp~~~
ikan laga kat tangan lisa jatoh...and aquarium nyer pecah...lisa pun cepat-cepat lari ke kedai tadi lagi...meredah hujan lebat n kilat..walaupun takut ngan kilat..lisa gigihkan diri lisa berlari ke kedai tadi..sebab kedai tu yang satu-satunya yang ada jual aquarium...dah tu jauh plak..
keadaan ikan laga time tu..memang menakutkan..tercungap-cungap..mungkin sebab itu ada idiom yang kata "nyawa-nyawa ikan"
sampai kat kedai tu...abang kedai tu cepat-cepat memberikan bantuan penafasan(ok itu lisa tipu)
ikan laga lisa dapat diselamatkan dan berenang dengan gembira di rumah barunya..
lisa balik tu..dengan keadaan terketar-ketar sejuk..mujur lisa tak kene demam...
lisa mula search kat internet untuk nama yang sesuai kat ikan neh then lisa gak tanyer adik lisa untuk pendapat diaorang...
banyak-banyak nama..nama fluffy mencurik ati lisa..(walaupun nama fluffy ni sesuai untuk kucing and anjing) so lisa pun decide bagi nama fluffy kat si ikan laga yang comel neh...
walaupun tak banyak kenangan bersama fluffy..but i feel happy with him.. (disahkan jantan)


time nak balik cuti raya...lisa akan balik sarawak selama 2minggu...
so ksian fluffy..tak de sapa jaga kalo tinggal kat rumah..so lisa bawak balik shah alam...
(jaoh perjalanan fluffy) ~lisa decide mintak tolong amy jagakan fluffy lisa
before bagi kat amy..satu malam tu..lisa bermimpi..fluffy berenang kat aquarium yang lebih selesa...
so..lisa decide belikan fluffy satu aquarium yang baru berkaler pink jugak dan dihiasi batu-batu pink (i know fluffly suka kaler pink)

owwwwhh..fluffy look so adorable in his new aquarium...so dihari lisa balik sarawak..lisa bagi kat amy fluffy...(terasa sedih sikit time tu)
setelah 2 minggu cuti raya berlalu...lisa dapat jumpa fluffy balik...
amy cakap...fluffy tak mau makan sangat...lisa jadi pelik..setahu lisa..fluffy ni kuat makan n buang air
tapi time lisa bagikan fluffy makan dia berselera macam biasa...ooowwhhh..fluffy must be missed me so damn much...
beberapa bulan lepas tu...bulan november..cuti semester semakin tiba..
ooowwwhh..it's time to think about fluffy adopted family...cuti sebulan lebih...
lisa gurau ngan pak cik kedai "pak ya tomyam" nak bagi ikan lisa kat dia..
then kawan lisa...dee bagitau kat kawan lisa yang sorang lagi..affiq..lisa nak cari orang untuk bagi ikan lisa..affiq pun bersetuju...
so, on 10 november....lisa dah bersedia bagi kat affiq fluffy....
ksian kat fluffy..dia dah tua..ekor dia yang kembang dan cantek yang sering dia bangga-banggakan tu dah tak cantek macam dulu lagi..patutlah semalam lisa saja letak cermin kat aqurium dia nak suruh dia kembangkan ekor dia yang cantek tu..fluffy wat derk jer...
mungkin fluffy malu ngn keadaan dirinya yang tak secantik dulu lagi...

tak per lah fluffy...what ever it is..i still love you okayh...
there will be no other ikan laga name fluffy beside you...
hug n kisses for fluffy...awwww..fluffy...i start to miss you already..
hope you happy with your new family....



~~** terfikir nak bela kura-kura pulak next sem..

4 comments:

mohdikram said...

lara dpt ni mst dia sonok

tukang ngerepak said...

amboi am...
kang lara tu jadi rendang pulak..
berani???

Farahana MT said...

fluffy kau ya xkan tahan lama.sorry sa.bagus kau nyuroh nya tulis surat wasiat sekarang.

tukang ngerepak said...

rara(i know u hate when i call u rara)
fluffy skrng berada dlm sihat n walafiat okayh...